Fenomen kuchni tureckiej ściśle powiązany jest z geograficznym położeniem. W TURCJI Stykają się bowiem tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego, dając podstawy do swobodnego łączenia smaków i składników.
Próbując potraw z kuchni tureckiej mamy wrażenie, że są bliskie europejskiemu menu, a jednak zostajemy przyjemnie zaskoczeni nieznanymi egzotycznymi kombinacjami. Sprzyjający uprawie warzyw i owoców klimat Turcji czyni jej kuchnię niezwykle ciekawą, a wyraziste przyprawy sprawiają, że nie ma ona sobie równych!
Tradycyjna kuchnia gruzińska zajmuje szczególne miejsce NA KULINARNEJ MAPIE ŚWIATA. JEJ Korzeni poszukuje się w Indiach i podbojach Mongołów, którzy na Kaukaz przynieśli egzotyczne zwyczaje.
Zróżnicowany i łagodny klimat Gruzji sprzyja obfitości płodów rolnych: warzyw, owoców, przypraw i hodowli baraniny. Kuchnia gruzińska, choć prosta, przepełniona jest aromatem wyraźnych przypraw, aromatycznych ziół z kolendrą na czele, obecnością nietypowych dodatków – jak na przykład masy z orzechów włoskich w zupach, sałatkach, farszach czy sosach. Brzmi smacznie – prawda?
Gdyby można esencję kuchni północnej macedonii sprowadzić do jednego smaku – to byłby to smak Pinjur!
To tradycyjna bałkańska pasta przygotowywana z grillowanej papryki i bakłażanów. Smak dopełnia dodatek papryki czerwonej oraz konserwowej i aromatycznych przypraw. Wydobyty z dojrzewających na słońcu warzyw smak nie ma sobie równych, a pasta Pinjur Bite The World z powodzeniem może zastąpić ketchup czy sos do sałat. Wystarczy zestawić ją z serami, grillowanym mięsem, czy dodać do kanapek, by pokochać Macedonię!
Kuchnia Tajska kształtowała się pod silnym wpływem bardzo charakterystycznych kuchni – chińskiej i indyjskiej. jednak Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz wykształciła oryginalne smaki, którymi zachwycił się świat.
Oryginalne połączenia składników przekładają się na ciekawe, nieobecne gdzie indziej smaki i aromaty. W kuchni tajskiej są one bardziej wyraziste i dużo pikantniejsze niż w potrawach pochodzących z krajów sąsiednich.
To kuchnia z niezwykle bogatą tradycją sięgającą czasów starożytnych.
Nie mogła nie pozostawić wpływu na kuchnie Europy i Świata.
Kuchnię grecką od czasów starożytnych charakteryzowała prostota w doborze składników, ale nie byle jakich, a najlepszej jakości! Tych w Grecji – z racji jej klimatu – zawsze jest pod dostatkiem. Pełne smaku i aromatu, dojrzewające naturalnie owoce i warzywa oraz świeże zioła, są gwarancją najlepszego smaku potraw.
Kuchnia Indyjska jak żadna inna kuchnia na świecie oparta jest o umiejętne łączenie przypraw. Proste składniki dań i bukiet egzotycznych, pełnych aromatu przypraw to podstawa sukcesu i popularności kuchni indyjskiej na świecie.
Zachwycamy się nietypowymi połączeniami smakowymi, aromatami i kolorami potraw. I słusznie, gdyż żadna inna kuchnia na świecie nie serwuje na talerzu takiej uczty dla zmysłów.
Kuchnia węgierska przywodzi na myśl doskonale znane i bliskie Polakom smaki. W tradycyjnej kuchni WĘGIERSKIEJ dominuje bowiem to, co Polacy
lubią najbardziej, czyli jednogarnkowe, sycące zupy i konkretne mięsno-warzywne gulasze.
Mówiąc o kuchni węgierskiej nie sposób nie powiedzieć o królującej w niej papryce. Znalazła bowiem ona zastosowanie w niemal każdym daniu znad Dunaju, a Węgrzy stali się specjalistami w wymyślaniu sposobów na jej kulinarne wykorzystanie.
Kuchnię Indii kształtowała i wciąż kształtuje różnorodność narodowości, kultur, zwyczajów, upodobań, a nade wszystko – religii.
Ogromny i zróżnicowany kraj na talerzu serwuje dokładnie taki sam ogrom różnorodnych smaków. Zachwyca eksplozją smaków i aromatów z mieniących się wieloma odcieniami przypraw. I to poprzez kuchnię właśnie posmakować można różnorodności Indii.
To jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Nic dziwnego, bo spotykają się w niej tradycje kulinarne starożytnych Maurów, Rzymian, Kartagińczyków, Fenicjan, smaki arabskie, francuskie, włoskie, greckie i angielskie.
Ten kulturowy tygiel stworzył kuchnię mieniącą się kolorami, uwodzącą egzotycznymi przyprawami, śmiało zestawiającą różnorodne składniki i smaki! Dzięki temu odkrywanie kuchni hiszpańskiej stanowi zmysłową podróż, która zostaje we wspomnieniach.